7 TV-serier du blir smartare av

Guilty pleasures i all ära, men varför inte förena nytta med nöje? Bygg på din allmänbildning OCH bli underhållen med de här guldklimparna.

Marco Polo. Följ den handelsresande italienaren under hans tidiga år i det Mongoliska imperiet. Marco Polo levde under 1200-talet och var den första europé som kom hem med tydliga skildringar av det då mongoliskt styrda Kina. Sidenvägen, Kublai Khan, action, förälskelse och ökad allmänbildning, någon?

The Tudors. Möt Henry VIII – en kung mest känd för sina sex fruar varav en han lät avrätta efter att ha anklagat henne för högförräderi och äktenskapsbrott. Följ med i ett 1500-talets England där en etablering av den självständiga engelska kyrkan låg i görningen och Wales läts bli ett eget rike. Okej, serien tar sig stora friheter med den faktiskt historien. Men den är sjukt välgjord du kommer kunna name dropa engelska drottningar like there’s no tomorrow!

Narcos. Seriens namn är en förkortning av spanskans ord för droghandlare: narcotraficante. I Narcos följer du Pablo Escobar, den ökände knarkkungen som blev miljardär genom tillverkning och försäljning av kokain. Han var både fruktad och älskad av folket runt sig. Vissa såg honom som en slags modern Robin Hood och andra som en renodlad terrorist. Spänning, action och colombiansk historia. Streama streama streama!

The Crown. 26-åriga Elizabeth förlorar sin far och blir Drottning Elizabeth II av Storbrittannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland år 1952. Serien följer hennes liv från hennes bröllop 1947 till idag. Dyk in i ett England som återhämtar sig från andra världskriget!

Tryck play och låt helgen passera!

The Americans. Serien handlar om ett medelålders amerikanskt par och deras barn i en förort till Washington DC. De är som vilka som helst förutom att de är spioner från Sovjetunionen som mitt i Kalla kriget är placerade i USA för att ta reda på statshemligheter. Inte ens deras barn känner till parets egentliga bakgrund. Sjukt spännande och intressant dramaserie om nutidshistoria.

Krigets unga hjärtan. Fem unga vänner i Berlin skiljs åt sommaren 1941. Två av dem ska ut i strid, en ska tjänstgöra som fältsköterska vid fronten, en drömmer om en musikkarriär och den sista försöker förgäves få sina föräldrar att följa med honom ut ur Tyskland för att undkomma judeförföljelsen. Gripande skildring om hur livet vändes upp och ner av andra världskriget. PS! Det finns bara tre delar så det kräver inte så stort commitment.

The Bible. Lyssnade du med halva örat på religionsundervisningen i gymnasiet? Då är den här serien perfekt för dig! Under tio avsnitt presenteras du för historierna om bland annat Noas ark, Moses, David och Goliat, Jungfru Maria och självklart Jesus liv. En dramaserie fylld av action, kärlek och uppoffringar. Och du får en grym allmänbildning på köpet.

Kopiera kod och gå vidare