Minns mer och bättre

Önskar du också att det fanns ett trick för att få all information du läser att fastna ordentligt? Vårt minne blir sämre med åldern, men frukta ej! Med rätt knep och lite övning kan du få även det torraste tentapluggandet att fastna.

Lös korsord. Hjärnan blir starkare ju mer vi använder. Hjärngympa som korsord och sudoku är enkla knep att både döda tid och jobba på minnet.

Spela Memory! Det är sjukt tröttsamt att konstant bli slagen av sjuåring på ett till synes väldigt lätt spel. Forskare menar att det inte har att göra med att barn har bättre arbetsminne, utan att de inte är lika distraherade som vuxna. Ju mer du spelar desto bättre blir du på att fokusera – och desto bättre kommer det att gå!

Stressa ner. Det är ingen nyhet att överdriven stress påverkar oss negativt. Många glömmer saker som tandläkartider, födelsedagar eller annat som ska ske inom en snar framtid. Det beror många gånger på stress. Försök att hitta stunder i din vardag till avslappningsövningar eller annat som får dig att gå ner i varv.

Satsa på hjärnsmart mat!

Spring! Konditionsträning ökar blodflödet och volymen på delen i hjärnan som kallas hippocampus. Mer blod betyder mer syresättning vilket bidrar positivt till vår minnesförmåga. Ut i löpspåret nu! No excuses.

Gör om siffror till bilder. Koppla ihop siffrorna 0 till 9 med en bild. 0 kan vara en badboll, 3 en häst, 7 en blomma och 9 en barnvagn, eller vad du själv vill att de ska vara. När du sedan ska komma ihåg en kod eller ett telefonnummer, eller viktiga årtal till nästa tenta, kan du göra en berättelse av de bilder du har kopplat siffrorna till.

Appar och hemsidor. Det finns mängder av appar och hemsidor vars huvudsyfte är att ge dig verktyg att förbättra och öva upp ditt arbetsminne och koncentrationsförmåga. De flesta är kostnadsfria och faktiskt väldigt roliga att använda!

Ät hjärnmat! Mat som innehåller folater (grönsaker och frukter) boostar din inlärningsförmåga. Mat som innehåller mycket magnesium (baljväxter och grönsaker) vidgar blodkärlen i hjärnan så att din hjärna blir snabbare och piggare.

Lär dig spela ett instrument. Att lyssna på musik kan vara lugnande i sig, men att spela ett instrument ökar både din mindfullness-förmåga och ditt arbetsminne eftersom det kräver stor koncentration. Fram med gitarren, fiolen, pianot eller trummorna!

Kopiera kod och gå vidare